Успешният стажант или защо (5 х 5) = 6

5 стъпки за добро представяне

На всеки от нас в определен етап от живота се е налагало директно или индиректно да представи себе си чрез автобиография (CV) и мотивационно писмо. Това са онези, встъпителни документи, които създават първите впечатления за личността ни и оформят нашия първоначален образ пред конкретната аудитория. Ето защо е от огромно значение CV- то и мотивационното писмо да бъдат добре написани и оформени.Факт е, че едни студенти успяват с лекота да станат стажанти или да поставят началото на успешна кариера в известни фирми и на интересни позиции, а други не. Но как го постигат? Има ли правила, които спазват? С какво са по-добри от Вас? … Следват куп въпроси, а отговорът е пред Вас и се крие в 5–те стъпки на отличника:

  1. „Който търси, той намира!“– упоритото и внимателно търсене е транплина на успелия стажант и пътя към неговата кариера. Качествената информация е неговия жокер. За него е по-важно да знае как да я използва или към кого да се обърнете за помощ, от колкото да губи време в лутане. Той действа гъвкаво и системно, прави необходимите сравнения и върви напред.
  2. „Като по мярка!“ – преди да направи своя избор и да вземе окончателно решение, отличникът, внимателно се запознава с фирмата и хората, които стоят зад нея. Той мисли върху това дали ще си пасне с тях и дали тяхната стажантска програма е неговата програма. Той е на ясно, че трябва да бъде в синхрон с хората, с които ще работи, тъй като им предстои да бъдат част от един екип. Отличникът сериозно е претеглил своите качества и възможности през призмата на ангажиментите, които му предстои да поеме за в бъдеще.
  3. „Как да почукате за да Ви се отвори?“ – когато за първи път Ви предстои да се свържете с фирмата, която предлага стаж, Вие трябва да сте на ясно с нейните изисквания и процедури на кандидатстване. Неуспешните кандидатури са онези, които не покриват критериите за допустимост и общите правила за   кандидатстване. Ако запитването Ви е структурирано и подредено, това означава, че сте на ясно със себе си и имате необходимата кариерна ориентация. Избягвайте колебливостта и гледайте на нещата, сякаш вече се случват, а не че предстоят. Не забравяйте, че лицето, което ви преглежда кандидатурата е експерт в областта и неговата работа е да отсее добрите и сериозните от несериозните кандидатури.
  4. Вашето CV е като документ за самоличност – много е важно информацията, която посочвате да отговаря на действителността, имайки предвид факта, че прилагате и актуална снимка. Всичко, което сте написали трябва да се идентифицира с Вас, затова следвайте стриктно хронологията на представяне на информацията като бъдете искрени, честни и открити. Това не е разказ по картника, а официален документ.
  5. Мотивационното писмо е Вашата визитна картичка – напишете своето мотивационно писмо в унисон с автобиографията. Не допускайте противоречия или разминаване. Пишете този документ лично и без да ползвате готови клишета. Помнете, че не сте на изпит и не е нужно да преписвате. Бъдете себе си, а когато не сте сигурни, използвайте прости и обикновени думи и изрази, тъй като професионалния жаргон и технически издържания стил рядко впечатляват четящия. Избягвайте объркването поради тяхната употребата. Имайте предвид, че обикновеният и ясен изказ е за предпочитане. Приемете писането на мотивационното писмо като едно предизвикателство, а не като досадна задача или бюрокращина.

И за да Ви бъдем максимално полезни, Ви предлагам 5–съвета за успешно написано мотивационно писмо:

  1. Уловете вниманието на четящия и го задръжте. Той трябва да Ви запомни, независимо, че ще прочете още 10 писма през деня.
  2. Бъдете позитивни, не употребявайте изрази като „би могло“, „може би“, „би трябвало“ и други подобни, а ги заменете с „ЩЕ“. Ако Вие не сте уверени и отсрещната страна няма да Ви повярва.
  3. Изразявайте се разбираемо и конкретно, издържано граматически, без правописни грешки, независимо, че не сте на матура по български език и литуратура. Основната информация трябва да може да се види дори с бегъл поглед.
  4. Обосновете своята мотивация за стаж като бъдете реалистични и пишете онова, което може да се докаже с фактите от Вашето CV. Не е необходимо да се хвалите или надценявате. Поднасяйте информацията с кратки изречения, за да не задавите четящият.
  5. Насърчете реакцията на ответната страна като внушите доверие и сигурност, като подчертаете своите силни страни и ги подкрепите с биографични данни – притежавани сертификати, грамоти, референции и др. Те ще превърнат Вашето мотивационно писмо в атрактивен формат и запомнящ се кандидат!

И на края, вярвайте в своя успех!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Вашият коментар

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.